Turkije de Crypto Koning van het Midden-Oosten: Rapport

Een groot deel van het gebruik van cryptocurrency in het Midden-Oosten komt uit Turkije, zo blijkt uit een nieuw rapport van crypto forensisch bedrijf Chainalysis.

In het kort

  • Chainalysis heeft deze week zijn 2020 Geografie van Cryptocurrency Report vrijgegeven.
  • Het rapport toont aan dat Turkije een groot percentage van het gebruik van cryptocurrency in het Midden-Oosten voor zijn rekening neemt – deels als gevolg van de zwakke nationale munt.
  • Het Midden-Oosten is nog steeds de op één na kleinste markt voor cryptocijfers ter wereld.

Turkije is de onbetwiste cryptocurrencykoning van het Midden-Oosten, met het land dat digitale activa goedkeurt tegen aanzienlijk hogere tarieven dan de buurlanden, heeft een nieuw rapport van crypto forensisch bedrijf Chainalysis onthuld.

Turkije rangschikt 29ste van de 154 landen op de Globale Crypto Adoptie-Index van Chainalysis en nummer één in het Midden-Oosten, volgens de vaste Geografie 2020 van Cryptocurrency Rapport, dat deze week wordt gepubliceerd.

Het land is lang een toevluchtsoord voor cryptocurrency goedkeuring geweest, en de economische onzekerheid in Turkije speelt een rol in stijgende populariteit, bovengenoemde Chainalysis. “De [Turkse] lire is de laatste jaren uiterst vluchtig geweest, wat ertoe aanzette om delen van hun besparingen naar cryptocurrency te verschuiven,” het genoteerde rapport.

Momenteel zijn er geen cryptocurrency verordeningen in Turkije-maar de Raad van de Hoofdmarkten van het land (CMB) is in het proces van het ontwikkelen van een kader.

Chainalyse toonde aan dat de meeste transacties uit het Midden-Oosten op belangrijke beurzen Binance, Huobi, en Bitfinex afkomstig zijn van Turkse gebruikers.

Op de Turkse beurs BTCTurk is de meest voorkomende handel lire voor Bitcoin Future, aldus het rapport, waarbij opgemerkt werd dat het “waarschijnlijk is dat de meeste gebruikers BTCTurk gebruiken om cryptocurrency te kopen voordat ze het naar andere, grotere platforms zoals Binance sturen die meer liquiditeit en handelsparen bieden”.

Het rapport toonde ook aan dat de reeds bestaande adoptie van mobiele fintech- en betalingsplatforms in Turkije hoger was dan elders in de regio en dat een inkomend regelgevend kader waarschijnlijk zou leiden tot meer crypto-adoptie.

Nog voordat Covid-19 de Turkse economie hard trof, had het land het moeilijk: de economie gleed eind 2018 in een recessie. De buitenlandse schuld en de werkloosheid zijn al lang hoog.

De lire is ook erg zwak. Dit jaar heeft het land een recordhoogte bereikt – een daling van 20%, waardoor het in 2020 de op twee na zwakste valuta ter wereld is, aldus Reuters.

Elders in het Midden-Oosten merkte Chainalysis op dat andere landen een voorsprong hebben op het gebied van regelgeving, acceptatie door de overheid en promotie, ondanks het feit dat ze een lager adoptieniveau hebben. Het Midden-Oosten blijft echter de op één na kleinste markt voor cryptografie ter wereld, volgens het rapport, achter Afrika.